Przejdź do głównej zawartości

Wielki warzyni


Wielki warzyni

Rychtuj synku do Wilije bo już gwiozdka blysko,
złotym blyskiym topi serca i łoświytlo wszystko.
Rychtuj wartko łobrus, swiyca! Piyczcie muter ryba,
bo Dzieciątko już do łokna klupie w ciymno szyba.

Najgorszy z bajtlami je dycko do połenia we Wilijo. Przecyż już dycko starzi ludzie godali, że jak łojce ryczom po swoich pociechach w tyn dziyń to potym już bez cołki rok bydzie yno jedyn butel w doma, jedne wadzyni i nerwowani. Ja, dobrze sie tym starzikom godało, ale jako tu niy ryczec jak sie mo szejść synczyskow i to tak łokropnie zmierzłych jak u Gruchlikow z Cyntnerowca. Loboga, coż to  boły za synczyska utropione! Niy boło dnia żeby co niy napochały! A to prziszły uciaprane z wiyrchu na doł od marasu, a to po stromach skokały, a to zajś poprały sie z bajtlami od somsiadow. A już najgorszy boło z lontami, sztyjc prziszły w potarganych na konski galotach. Boroka Gruchliczka już se z tym ficowaniym rady niy dowała. Nojwiyncyj galot natargali Leuś i Pieter, rychtyg nastyc niy szło. Aż w końcu Gruchliki gynau przed świyntami wpadli na knif.
- Domy tym dwom łorgolom uszyć skorzane galoty, takich niy przetargajom choćby niy wiym co. – wynokwili.
We Wilijo do połednia Gruchlik jak kożdy gospodorz łodbywoł gadzina we chlywie, a zajś Gruchliczka warziła moczka i mloła mak na makowki, bo z tym je dycko dużo roboty. Toż żodyn tam bardzo za tymi bajtlami niy zaglondoł, yno jak sie co mamulce, abo tatulkowi spomniało to ryczeli;
- A prziniyś tam Franciczku drzewo pod ruła!
Abo:
- Rudolf narychtuj kibel wody kole studnie!
Abo zajś:
- Pieter. Leuś, idźcie do szopy nabrusić bodzioki, bo za chwila byda ryby  kroć na konski!
Ja, ja , niy pomyślała se Gruchliczka, że synki zajś co gupigo wynokwiom.
- Loboga, każ som te noże?! – rykła ze kuchnie za godzina, ale, że żodyn niy łodpedzioł, toż poszła do szopy zajrzeć jako tam synkom idzie.
- _ Jezderkusie! Wy pierony łogniste! Wy gizdy utropione! – chyciła sie za głowa jak wlazła do szopy i zejrzała taki łobrozek.
Pieter siedzioł rzyciom na tym brusku w nowych, skorzanych galotach, a Leuś kryncioł bruskiym w kołko jak łopyntany. Na Leusiowych galotach już boły ze zadku wydrzite dwie dziury na połrzidkach, a z Pietrowych galot już tyż blado rzić prześwitowała.
- Jo wom pokoża! – ściekła sie Gruchliczka – Ale zaroz do kuchnie i bydziecie zy mnom warzić, bo już dycko starzi ludzie godali, że takim łorgolom to yno roboty dodać, a kustu ująć. Leuś narychtuje kompoty i piernik na moczka bydzie kroć na konski, a Pieter pokreje żymły na makowki i bania łoszkrobie na kompot, bo wiycie, że ku rybie musi być dużo picio!
I tak zagoniła łobuch do roboty, a sama jak yno skończyła brusić te bodzioki zaczyna kroć ryby na konski, solić ich za rajom, toplać w mące, jajcu i w tartych żymłach. Potym prziszoł dran na makowki. Toż toplała zajś Gruchliczka żymły w słodkim mlyku i posuwała uwarzonym pomlotym makiym ze mandlami i rudzynkami. Jak yno Pieter łoszkroboł bania pokroła jom na konski, zaloła wodom z łoctym i nelkami i nawarziła cołki gorniec kompotu. Leuś już fyrloł do kupy piernik z jabczanymi i gruszczanymi kompotami, suł do pojstrzodka śliszki, kroł pasternak, po konściczku jarziny, cukrowoł, suł rudzynki i inksze maszkiety, a na koniec moczka pokosztował i łogromnie mu szmakowała.
Terozki chycili sie za zupa. Gruchliczka warziła dycko dwie skuli swojego chłopa, kery boł z chałapy nauczony jeść siymieniotka, a zajś we chałpie łod Gruchliczki dycko jodali żur ze głow łod ryb. Że żodyn niy chcioł popuścić, toż u Gruchliow w doma kożdy jod tako zupa jako mu bardzij szmakowała. Pieter i Leuś naszkrobali ziymniokow, a mamulka przistawili na blacha kwaśno kapusta. Nareszcie wszystko boło uwarzone, mamulka piykli karpie coby boły ciepłe, a synki rychtowały bioły łobrus, pod kiery wraziły portomok, coby nigdy w doma piniyndzy niy brakowało, uklodały terinki, szolki, talyrze, widołki i noże, na pojstrzodku ułożiły krziż, świyczki i opłatek.
Wszystki bajtle wyglądały piyrszej gwiozdki, bo na dworze zaczyno sie pomału ćmić, a te ryby pyrszczały na tygliku i woniały sromotnie, toż kożdego łokropny głod chytoł. Nojbardzij doczekać sie niy poradzioł na ta rybka nojmyjszy Paulek, a że jeszcze za dobrze niy godoł, toż yno przedeptowoł kole tej blachy, a powtorzoł;
- Mamulka dać pypka, mamulka dajom pypka.
- Zabiercie na chwila synki Paulka, aż skończa – nerwowali sie mamulka – to zarozki bydymy siodać do wieczerze.
Ale synki, jak to synki, dugały sie przi tymu łoknu, szczypały, abo chichrały sie niy wiedzieć czamu, a mały Paulek zjaś dali yno przedeptowoł kole tego tyglika. Aż tu narozki jak mamulka syjmowali praje jedyn konsek wrawej ryby warzechom, to rynka im sie jakoś przekrziwiła, a ryba spadła praje na Paulkowo glaca.
Loboga! Coż to sie robiło! Jaki larmo, jaki butel przed samom wieczerzom ! Paulek ryczoł jak łopyntany, mamulka mazali mu ta glaca fetym , tatulek na nia chuchoł i dmuchoł, synki mazały go zajś zimnom maślonkom, a wszystko nic niy pomogało. Paulek ani niy chciał siodac z familijom do wieczerze, Szmak na ryba mu łodeszoł. Dziepiyro jak po wieczerzy wszyscy poszli pozaglądać co im tam Dzieciątko nakładło pod chojinka pocieszoł sie trocha bombonami i drzewianym autokiym na kolorowych kołkach.


Komentarze

Gwara śląska najgryfniejsze wlazowania

Kuloki i hajcongi

Jak już przidzie styczyń to praje dycko je bioło za łoknym, aże bioło, autami ludzie niy poradzom wyjechać ze swojich placow skuli śniegu, a kaj człowiek sie yno niy podziwo, lotajom ludziska po szesyjach z roztomańtymi hercowami i inkszymi łopatami i łodciepujom te wielki hołdy. Wszyndzi je gładko i trza dować pozor jak sie idzie we ważnej sprawie na klachy do somsiadki, abo do roboty. A jak je zima w chałpach! Trza hajcować we wszystkich piecach, bo inakszy pazury łod mrozu ulatujom. Jo dycko myślach że nojlepszy sie majom ci, kierzi miyszkajom na blokach, bo dycko majom ciepło, niy muszom sie marasić wonglym, ani wachować piecow, coby w nich niy zagasło, ale ostatnio słysza, że i na blokach ni ma tak blank dobrze, bo bezmała som tam jakiś haje o liczniki przi tych fojercongach. A zajś jak kiery miyszko we swoji chałpie, to musi już na jesiyń sie o wongel starać, a w zimie niy umi se bez żodnej komedyje ponść z chałpy, bo zarozki we piecu zagaśnie i kaloryfer zamiast parzić po puk

Bebok - straszki śląskie

Bebok Starki i ciotki, opy i omy, somsiod i potka dobry znajomy, kożdy sztyjc straszy i yno godo, że zmierzłe bajtle, to bebok zjodo. Jak niy poschraniosz graczek z delowki, jak we Wilijo niy zjysz makowki, jak locesz, abo straszysz kamratki, jak klupiesz wieczor w dźwiyrze sąsiadki, to już cie straszom, że bebok leci. Zaroz wylezie i zeżro dzieci. Choć żejś go jeszcze niy widzioł wcale, bo sztyjc kajś siedzi som na powale, abo za ścianom szuści i klupie, abo spi w szparze w starej chałupie. Bebok w stodole, bebok je w rzece, a jak tam przidziesz, to łon uciecze. A je łoszkliwy, jak mało kiery, choć ni mo kryki, ani giwery. A jednak, bojom fest sie go dzieci, bo żodyn niy wiy, skoro przileci. Toż, kożdy dumo i rozważuje jak tyż tyn bebok sie prezyntuje. Czy łon je wielki jak kumin z gruby,   Abo, jak mrowca bebok łoszkliwy je mały, abo ciynki jak szpanga. Czy łon mo muskle i dźwigo sztanga, abo je leki jak gynsi piyrzi, abo si

Przepisy po śląsku - Pikelsznita

Pikelsznita z ajerkoniakiym Pieczymy dwa biszkopty w bratrule – jedyn bioły i jedyn kakaowy. Oba mażymy ajerkoniakiym. Bierymy liter mlyka i warzymy dwa budynie śmietonkowe, mogymy tam dosuć trocha wanilie. Do krymu dodować po troszce ubitego fajnie masła, kierego bierymy kole szterdzieści deko. Sztyjc miyszać, coby sie cfołki niy porobiły. Krym mazać hrubo miyndzy biszkopty polote ajerkoniakiym i trocha po wiyrchu. Jak kiery rod, to może se to pomazać z wiyrchu polywom szekuladowom.